Optimális puzusszám

Gyakran találkozom azzal a panasszal, hogy "heti 4 alkalommal keményen edzek, de a zsírréteg mégis rajtam marad!!

Hogyan lehet ez?“

A válasz egyszerű habár első ránézésre a probléma összetettnek tűnik. Köztudott, hogy minden edzőgyakorlat egyenlően terheli a szívet és egyénenként is más a pulzusszám ugyanazon gyakorlat végzése során.

A pulzusszámot a szív percenkénti összehúzódása adja. Ez a frekvencia eltérő egyénenként a terheléstől és edzettségtől függően. A pulzusszám nyugalmi állapotban 65 - 75 percenként, edzettebb szémélyeknél 50-re is csökkenhet. Tehát a nyugalmi állapotban mért pulzusszámunkból is megállapíthatjuk edzettségünket, vagy figyelhetjük javuló eredményeinket.

Ha valamilyen terhelés mértékét értékeljük találkozunk olyan fogalommal, hogy pl. a maximális pulzusszám 60%-át értük el. Tehát minél megterhelőbb az edzés szívünk számára, annál jobban közeledik a pulzusszám az ún.maximális pulzusszámhoz. A maximális pulzusszám az az érték, melyet soha nem lenne szabad túllépni. Minden korcsoport számára eltérő ez az érték, de van egy általánosan elfogadott képlet a kiszámítására: maximális pulzusszám = 220 - életkor

A maximális pulzusszám értékből kiindulva kiszámítható milyen pulzusszám értéket kell betartani a gyakorlat végzése közben.

Mielőtt azonban megállapítja az ideális pulzusszámot, érdemes megismerni a pulzus mérésének módját. Ha karórájában nincs beépített pulzusszámmérő, helyezze három ujját másik csuklója belső oldalára, vagy két ujját a nyaki ütőérre. Megkülönböztetünk nyugalmi pulzusszámot reggel az ébredést követően - ajánlott 3 egymást követő napon mérni, majd a középértékkel számolni; aktuális - az edzést követően vagy idején, amikor még levezető mozgást végzünk és állandó a pulzusszámunk. A nyugalmi pulzusszámot egy perc folyamán mérjük, az aktuálist 10 másodpercig, azután 6-al szorozzuk, majd többszöri mérés átlagát vesszük alapul.

A pulzusszám a meghatározó, hogy a gyakorlat mely testrészünkre lesz hatással. A súlycsökkentéshez, tehát minél hatásosabb zsírégetéshez a maximális pulzusszám 55 - 65% elérése szükséges!!! Nem 160 körüli pulzusszám, mint a step-aerobiknál. De pl.egy 20 éves túlsúlyos lánynak ideális a P-class és body-styling edzés 113 - 134 -es pulzusszámnál, tehát 18 - 21 pulzus 10 másodpercenként!!!  Ebből következik, hogy legjobban a lassúbb gyakorlatok égetik a lerakódott zsírréteget, nem pedig az extrém sportok.

 

A növekvő pulzusszámmal az anyagcsere-folyamat energiaigényét nem a zsírokból meríti, hanem áttér a szénhidrátok merítésére.